Wat is het verschil tussen Moluks en Indonesisch eten?

Indonesië heeft een unieke eetcultuur. Haar eetcultuur is uniek doordat Indonesië zelf bestaat uit verschillende eilandgroepen. Ieder eilandgroep is vrij geïsoleerd waardoor de cultuur op het eiland niet beïnvloed wordt. Op ieder eiland worden er andere gerechten en specerijen gemaakt. 

De Molukse eilanden staan bekend om specerijen zoals:

  • nootmuskaat
  • kruidnagel
  • kaneel
  • foelie
  • korianderzaad

Daarnaast hebben de Molukse eiland ook verschillende gerechten waar ze bekend om staan zoals:

  • Papeda (pap gemaakt van meel van de sagopalm).
  • Asam pedis (varkens krabbetjes gestoofd in een zure maar pittige saus. Asam pedis kan ook met andere delen van het varken bereid worden of met kip).
  • Ikan kuning (vis in een zure maar pittige saus).
  • Colo colo (spreek het uit als tjolo tjolo. De letterlijke vertaling hiervan is dippen. Colo colo is een sausje die zowel zoet, zuur als pittig is. Dat samen wordt gegeten gebakken/gerookte vis of met papeda).

Naast de authentieke gerechten zijn er ook gerechten die over heel Indonesië gegeten worden zoals:

  • rendang
  • nasi goreng
  • bami goreng
  • bakso
  • soto

Deze gerechten zijn op ieder eiland verkrijgbaar maar smaken verschillend. Doordat ieder eiland zijn eigen samenstelling van specerijen toepast, geven ze een eigen draai aan de gerechten. Waardoor de smaak per eiland verschilt. Over het algemeen zijn de gerechten die onderdeel zijn van de bowls niet Moluks door het gerecht zelf maar door de smaak samenstelling. 

Fun fact: daar is de naam Taste of Maluku ook van afgeleid;)